Akut Miyokardit | Okmeydanı Tıp Merkezi
Akut-Miyokardit-Tedavisi

Akut Miyokardit

Nadir görülen iltihap temelli bir kalp kası hastalığı olan akut miyokardit, kalp kasında ciddi problemlere sebep olabilir. Miyokardit, virüslerin kalp kası hücrelerine girerek çoğalması ve bölgeyi tahrip etmesiyle oluşur. Göğüs ağrısı, kalp yetmezliği, kalp ritmindeki anormali, ayaklarda şişme ve baş ağrısı, miyokarditin belirtileri arasında gösterilir. Bazı vakalarda çok hafif ilerleyen hastalık, kendi kendine iyileşme oranı yüksek olduğu için fark edilmeden sona erebilir.

Virüs, bakteri, parazit ve mantar gibi vücudun farklı bölgelerinde oluşan enfeksiyonların kalp kasına ulaşması ile ortaya çıkan miyokarditin teşhis edilebilmesi için EKG uygulanması gerekir. EKG’nin yeterli gelmediği vakalarda, holter monitörü, göğüs röntgeni, MR, ekokardiyogram, kardiyak manyetik rezonans görüntüleme ve kan testi de istenebilir…

Akut miyokardit geçiren hastaların 3’te 2’si tamamen iyileşirken, hastaların yalnızca %10’u devamlı tedavi gerektiren kalp sorunları yaşar. Geri kalan grupta ise kalpte, ilerleyen dönemde çok ciddi bir yansıması olmayacak problemler izlenir.

Akut miyokardit hastaları için, iltihap önleyici ilaçların ağırlıklı olduğu tedavi yöntemleri tercih edilir. Vakaya göre farklılık gösterse de, 4 ila 6 hafta aralığında hekim kontrolünde kullanılan ilaçlar, hastalığın iyileşmesi için yeterli olmaktadır. Miyokardit hastaları, ilaç tedavisinin yanında bolca dinlenmeli, stresli yaşamdan uzak durmalı ve kalbi yoracak aktivitelerden kaçınmalıdır. Vakaya göre, tüketilecek sıvı miktarını disipline sokmak gerekebilir. Bu noktada da uzman hekimlerin yönlendirmelerine harfiyen uyulmalıdır.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm