Aterosklerotik Koroner Arter Hastalığı | Okmeydanı Tıp Merkezi
Aterosklerotik-Koroner-Arter-Hastaligi-Tedavisi

Aterosklerotik Koroner Arter Hastalığı

Genellikle 40 yaş sonrası karşılaşılan aterosklerotik koroner arter hastalığı, zamanında fark edilerek önlem alınmadığı takdirde kalp krizine kadar varabilen tehlikeli bir rahatsızlıktır. Kalbin görevlerini muntazam bir biçimde gerçekleştirebilmesi için sürekli kan akışı, kan akışının devamlılığı için de kalp kasının sorunsuz şekilde çalışması gerekir. Kalp kası, ihtiyaç duyduğu kanı, koroner arterlerden alır.

Aterosklerotik koroner arter hastalığında, arterin iç duvarlarında kolesterol ve yağ birikintileri sebebiyle daralma ve sertleşme ortaya çıkar. Bu birikmeler koroner arteri tıkayarak, kan akışının miktarını azaltır. Dolayısıyla kalp kası, ihtiyacı olan kanı sağlayamaz, buna bağlı olarak kalbin çalışması da sekteye uğrar. Zira kalp, yeterli kan akışı olmadığı için oksijene ve ihtiyaç duyduğu besinlere aç hale gelir…

Aterosklerotik koroner arter hastalığının en sık rastlanan belirtileri göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığıdır. Erkeklerde kadınlara oranla 4 kat fazla görülen bu rahatsızlık, erkeklerde genellikle 50-60 yaşlarında, kadınlarda ise genellikle 60-70 yaşlarında ortaya çıkar. Sigara kullanımı, alkol tüketimi, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, stresli yaşam, iyi kolesterolun düşük, kötü kolesterolun yüksek olması ve hareketsiz yaşam biçimi, aterosklerotik koroner arter hastalığının risk faktörleri arasında gösterilir. Ayrıca ailede 50 yaşından önce hastalığa yakalanmış biri varsa, genetik anlamda da risk söz konusudur. Erken tanı ile birlikte, doktorların yönlendirmeleri doğrultusunda kişi yaşam biçimini değiştirirse, hastalığın oluşma riskini de düşürür…

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm