Diyabet nedir?
Diyabet, tüm vücudu etkileyebilecek ciddi bir karmaşık durumdur. Diyabet günlük özbakım gerektirir ve komplikasyonlar gelişirse, yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve yaşam beklentisini azaltabilir. Şu anda diyabet için bir tedavi olmamasına rağmen, durumu öğrenerek ve etkin bir şekilde yöneterek keyifli bir hayat yaşayabilirsiniz.
Farklı tipte diyabet vardır; her tür karmaşık ve ciddi. Üç ana tip şeker hastalığı tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabettir .
Diyabet vücudu nasıl etkiler?
Birisi diyabetli olduğunda, vücutları kanda sağlıklı glikoz seviyelerini koruyamazlar. Glikoz, vücutlarımız için ana enerji kaynağı olan şeker formudur. Kandaki sağlıksız glukoz seviyeleri uzun süreli ve kısa süreli sağlık komplikasyonlarına yol açabilir .
Vücudumuzun düzgün çalışması için glikozu (şekeri) besinlerden enerjiye dönüştürmemiz gerekir. Glikozun enerjiye dönüşümü için insülin adı verilen bir hormon gereklidir. Diyabetli kişilerde, insülin artık vücut tarafından yeterli miktarlarda üretilmez veya üretilemez. Diyabetli kişiler, ekmek, tahıl, meyve ve nişastalı sebzeler, baklagiller, süt, yoğurt ve tatlılar gibi gıdalarda bulunan glikozu yediğinde, enerjiye dönüştürülemez.
Enerjiye dönüştürülmek yerine, glikoz kanda kalır ve sonuçta yüksek kan glukoz seviyeleri oluşur. Yedikten sonra, glikoz vücudunuzda kanınızda taşınır. Kan şekeri düzeyinize glisemi denir. Kan şekeri seviyeleri, kişisel bakım ve tedavi ile izlenebilmekte ve yönetilebilmektedir.
Diyabet ciddiyeti
Diyabet iyi yönetilebilir ancak potansiyel komplikasyonlar kalp krizi, inme, böbrek hastalığı, ekstremite amputasyonu, depresyon, anksiyete ve körlük gibi tip 1 ve tip 2 diyabet için aynıdır.
Diyabetin yol açtığı hastalıklar:
- Çalışma çağındaki yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedenidir.
- Böbrek yetmezliğinin ve diyalizin önde gelen nedenidir.
- Kalp krizi ve felç riskini dört kata kadar artırır.
- Ekstremite amputasyonlarının ana nedenidir.
- Ruh sağlığını ve fiziksel sağlığını etkiler. Diyabetli tüm insanların% 30’undan fazlasında depresyon, endişe ve sıkıntı ortaya çıkar.
Erken tanı, optimal tedavi ve etkin devam eden destek ve yönetim diyabetle ilişkili komplikasyon riskini azaltır.
Diyabet neden artar?
Her türlü diyabet prevalansında artmaktadır:
- Tip 1, tüm diyabetlerin %10’unu oluşturur ve artmaktadır.
- Tip 2, tüm diyabetlerin %85’ini oluşturur ve artmaktadır.
- Gebelikte gestasyonel diyabet artıyor
- Tip 2, en hızlı oranda artmaktadır. Sessiz, tanısı konmamış tip 2 diyabetli, vücutlarına zarar veren çok sayıda insan vardır.
- Tip 2, obezite epidemisinin en önemli sonuçlarından biridir. Daha fazla hareketsiz çalışma ve daha az aktivite ile fiziksel aktiviteye yapılan büyük değişiklikler ile birlikte, diyet ve gıda arzına büyük değişikliklerin kombinasyonu, çoğu popülasyonda daha fazla tip 2 görüldüğü anlamına gelir.
Belirtiler
Tip 1 diyabette semptomlar genellikle ani olur ve yaşamı tehdit edebilir; bu nedenle genellikle hızlı bir şekilde teşhis edilir. Tip 2 diyabette pek çok insanın hiçbir belirtisi yoktur, diğer belirtiler ise ‘yaşlanmanın’ bir parçası olarak görülen farkedilmeden gider.
Bu nedenle, zaman belirtileri fark edildiğinde, şeker hastalığı komplikasyonları zaten mevcut olabilir.
Ortak belirtiler şunlardır:
- Her zamankinden daha fazla susamış olmak
- Daha fazla idrara çıkmak
- Yorgun ve uyuşuk hissetmek
- Yavaşça iyileşen yaralar
- Kaşıntı, cilt enfeksiyonları
- Bulanık görüş
- Açıklanmamış kilo kaybı (tip 1)
- Yavaş yavaş ağırlık koyarak (tip 2)
- Ruh hali bozukluğu
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Bacak ağrısı
Not: Bu bilgi sadece genel bir niteliktedir ve tıbbi tavsiye için ikame edilmemeli veya tıbbi tedaviyi değiştirmek için kullanılmamalıdır. Kişisel tıbbi ihtiyaçlarınızı karşılamak için nitelikli doktorlarımız ile randevu alıp görüşebilirsiniz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:18 pm