Efor testi , egzersiz stres testi olarakta bilinir denilebilir. Kalbin fiziksel aktivite sırasında nasıl çalıştığını gösterir. Egzersiz, kalp pompasını daha sert ve hızlı hale getirdiği için, bir egzersiz stres testi kalbin içindeki kan akışıyla ilgili sorunları ortaya çıkarabilir.
Bir stres testi genellikle bir koşu bandı üzerinde yürümeyi veya sabit bir bisiklete binmeyi içerir, kalp ritminizi, kan basıncınızı ve nefesinizi izler. Ya da egzersizin etkilerini taklit eden bir ilaç alırsınız.
Koroner arter hastalığı veya düzensiz kalp ritmi (aritmi) belirtileri varsa doktorunuz stres testi önerebilir. Bu test ayrıca tedavi kararlarına rehberlik edebilir, tedavi şartlarını ölçebilir veya daha önce bir kalp rahatsızlığı teşhisi konduğunda ciddiyeti belirleyebilir.
Riskler
Stres testi genellikle güvenlidir ve komplikasyonlar nadirdir. Ancak, herhangi bir tıbbi prosedürde olduğu gibi, bir komplikasyon riski vardır:
Düşük kan basıncı. Kan basıncı, egzersiz sırasında veya hemen sonrasında düşebilir ve muhtemelen baş dönmesi veya baygınlık hissetmenize neden olabilir.
Anormal kalp ritimleri (aritmiler). Egzersiz stres testi ile getirilen aritmiler genellikle egzersiz yapmayı bıraktıktan hemen sonra gider.
Kalp krizi (miyokard enfarktüsü). Aşırı derecede nadir olmasına rağmen, bir egzersiz stres testinin kalp krizine neden olması mümkündür.
Efor testi için nasıl bir hazırlık yapmalıyız?
Doktorunuz stres testinize nasıl hazırlanacağınız konusunda size özel talimatlar verecektir.
Gıda ve ilaçlar
Stres testinden önce bir süre yemek yememeniz, içmemeniz veya sigara içmemeniz istenebilir. Bir gün önce ve test günü kafeinden kaçınmanız gerekebilir.
Reçetenizi ve reçetesiz ilaçlarınızı testten önce almaya devam edip etmediğinizi doktorunuza sorun, çünkü bazı stres testlerine müdahale edebilirler.
Astım veya diğer solunum problemleri için bir inhaler kullanıyorsanız, bunu teste getirin. Stres testinizi takip eden doktorunuzun ve sağlık ekibinin bir inhaler kullandığınızı bildiğinden emin olun.
Giyim ve kişisel eşyalar
Rahat kıyafetler ve yürüyüş ayakkabısı giyin veya getirin. Nükleer stres testi yapıyorsanız, o gün cildinize yağ, losyon veya krem sürmeyin.
Efor Testi için sizi neler bekliyor?
Stres testi öncesi
İlk olarak, doktorunuz size tıbbi geçmişiniz hakkında ve ne sıklıkta ve ne kadar yorucu bir şekilde egzersiz yaptığınızla ilgili sorular soracaktır. Bu, test sırasında sizin için uygun olan egzersiz miktarını belirlemenize yardımcı olur. Doktorunuz ayrıca, test sonuçlarınızı etkileyebilecek herhangi bir anormallik için kalbinizi ve akciğerinizi dinleyecektir.
Stres testi hazırlık süreci ve testin gerçekleşeği süreç toplamda 1 saat civarında olacaktır. Gerçek test sadece 15 dakika sürer. Bir koşu bandı üzerinde yürüdüğünüz ya da sabit bir bisiklet pedalına basabileceğiniz bir egzersiz stres testine sahip olabilirsiniz. Eğer egzersiz yapamıyorsanız, kalbe giden kan akışını arttırarak egzersizi taklit eden bir IV ilacı alırsınız.
Stres testi sırasında
Efor testi merkezimizde yapılan tanısal incelemelerden biridir. Bu testte hasta üç dakikada bir kademeli olarak hızlanan ve eğimi hafifçe artan yürüyen bant üzerinde yürütülür. Yürüme bandı hareket etmeden önce EKG kaydı alınır.
Bir hemşire veya teknisyen, göğsünüze, bacaklarınıza ve kollarınıza yapışkan yamalar (elektrotlar) yerleştirecektir. Bazı alanların yapışmasına yardımcı olmak için traş olmak gerekebilir. Elektrotlar, kalp atışlarınızı tetikleyen elektrik sinyallerini kaydeden bir elektrokardiyogram makinesine bağlı tellere sahiptir. Kolunuzdaki bir manşon, test sırasında kan basıncınızı kontrol eder. Egzersiz sırasında ne kadar iyi nefes alabileceğinizi göstermek için test sırasında bir tüpe nefes almanız istenebilir.
Egzersiz yapmıyorsanız, doktorunuz ilacınızı IV’e enjekte edecek ve bu da kalbe giden kan akışını arttıracaktır. Egzersiz yapıyor olsaydınız, süzülen veya nefes darlığı hissedebilirsiniz. Baş ağrısı çekebilirsiniz.
Muhtemelen yavaş yavaş başlayarak bir koşu bandı veya sabit bisiklet üzerinde egzersiz yapacaksınız. Test ilerledikçe, egzersiz daha da zorlaşır. Denge için koşu bandındaki korkuluğu kullanabilirsiniz. Sıkıca asılmayın, bu sonuçları çarpabilir.
Kalp atış hızınız belirlenmiş bir hedefe ulaşana kadar veya devam etmenize izin vermeyen belirtiler geliştirene kadar egzersiz yapmaya devam edersiniz. Bu işaret ve semptomlar şunları içerebilir:
- Orta şiddetli göğüs ağrısı
- Şiddetli nefes darlığı
- Anormal derecede yüksek veya düşük tansiyon
- Anormal kalp ritmi
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
Stres testi sonrası
Egzersiz yapmayı bıraktıktan sonra, birkaç saniye beklemeniz istenebilir ve bir süre dinlenebilirsiniz. Doktorunuz, kalp atış hızınız ve nefesinizin normale döndüğü anormallikleri izleyebilir.
Egzersiz stres testiniz tamamlandığında, doktorunuz aksini söylemedikçe normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.
Efor testi ile hangi hastalıklar tespit edilir?
Efor testi ile;
1)Efor testi, kalp yükünü giderek artıracak şekilde egzersiz yapılırken, EKG’nin sürekli izlenmesi ve belli aralıklarla kayıt alınması olarak özetlenebilir.
2)Kalbi besleyen koroner damarlarda tıkayıcı hastalık riskine yönelik araştırma yapılır.
3) Egzersiz ile birlikte kan basıncı ve nabız değişiklikleri, hastanın göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerinin olup olmadığı da kaydedilir.
Efor Testi Kimlere Yapılır?
Efor testi en çok kalp damar hastalığı (kalbi besleyen atardamarlarda darlık veya tıkanıklık olması) tanısının koyulması ya da bu tanı koyulmuş hastaların takibi için yapılmaktadır. Sporcuların düzenli aralıklarla yaptırması gereken bu test uzman hekimlerin teşhis koyması konusunda oldukça önemli bir işlemdir.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:18 pm