Gastroenteroloji Hastalıkları Nedir ?


Gastroenteroloji Nedir?

Gastroenteroloji, sindirim sistemine dahil olan ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, pankreas ve safra kesesi hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Gastroenteroloji, sindirim organlarında oluşan hastalıklara karşı teşhis ve tedavi ile ilgilenir.

Gastroenteroloji, çalışma alanı bakımından geniş bir alana hükmetmektedir. Sindirim sistemine dahil olan organların birbirleri arasında veya teker teker oluşacak hastalıklara karşı teşhis ve tedavi kısımları bu alanda yapılmaktadır.

Bu bölümde tanı ve tedavi kısımlarında genellikle endoskopik yöntemler kullanılmaktadır. Endoskopik yöntemler mide ve kalın bağırsaka göre temel amacıyla aynı olmakla birlikte yöntem olarak farklılıklar göstermektedir. Mide için olan endoskopik yönteme gastroskopi, Kalın bağırsak için olan endoskopik yönteme ise kolonoskopi denmektedir. Bu yöntemler modern teknoloji ile birlikte günümüzde kamera sistemleriyle uygulanmaktadır. Tanı için vücuda ince bir boru gönderilir. Bu borunun ucunda bulunan kameralar bulunduğu bölgelerde inceleme ve tarama işlemleri yapılır. Endoskopi hazırlık ve Kolonoskopi hazırlık sırasında anestezi veya sedasyon (uyutmalı endoskopi veya uyutmalı kolonoskopi) işlemleri de uygulanabilir.

Sindirim sisteminde bulunan organ ve kısımlarda oluşan hastalıklar hemen hemen benzer semptomlar göstermektedir. Gastroenteroloji bölümü yaygın görülen hastalıklarla ilgilenmektedir. Yaygın olarak görülen; stres kaynaklı mide ağrısı, gastrit, reflü, acı su gelmesi, mide fıtığı, karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi günlük hayatta karşımıza çıkan rahatsızlıklarla ilgilenmektedir. Ayrıca Çölyak hastalığı, Cron hastalığı, Kolit hastalığı, Mide kanaması, polip, helicobakteri, hemoroit, mide kanseri, kolon kanseri, ülser, anemi gibi nispeten daha ciddi hastalıklara karşı tanı ve tedavi uygulamaları yapmaktadır.

Gastrointestinal Hastalıklar

Gastrointestinal, ağız ile anüs arasında yer alan oldukça uzun bir yapıya verilen isimdir. Bu yapı içerisinde görev alan organların temel görevi sindirim sistemidir. Gastrointestinal kanal hastalıkları ise sistemin ilk kısmı olan yemek borusu (özofagus) rahatsızlıkları ile başlar. Mide yanması, ağız kokusu ve yutma güçlüğü gibi semptomlar gastrointestinal kanal hastalıkların habercisi olabilir. Reflü gibi yemek borusunu direkt olarak ilgilendiren kanama veya parazit kaynaklı yemek borusu zedelenmelerinde yemek borusu kanseri gibi son derece ciddi olan rahatsızlıklara karşı teşhis ve tedavi yolları gastroenteroloji doktorları tarafından özenle uygulanmaktadır.

Mide Hastalıkları

Halk arasında sıklıkla karşılaşılan mide rahatsızlıklarına sebep olan başlıca hastalıklar gastroenteroloji uzmanları tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir. Gün içerisinde sürekli harekette olan mide, beslenme alışkanlıkları ve metabolizmadan kaynaklı olarak farklı reaksiyonlar gösterip hastalıklara sebep olabilmekte. Hazımsızlık, mide ekşimesi, acı su gelmesi ve karın ağrısı semptomlarına bağlı olarak ülser, gastrit, mide fıtığı veya mide kanseri gibi hastalıkların oluşmasına karşılık tanı ve tedavi uygulamaları gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Bağırsak Hastalıkları

Sindirim sisteminde besinlerin emilimini sağlamak gibi önemli bir görevi olan bağırsaklar, kronik iltihaplardan kaynaklı rahatsızlıklar oluşturabilmektedir. Ülseratif kolit, cron hastalıkları başlıca bağırsak hastalıklarıdır. Divertiküller, spastik kolon ve polipler bir diğer bağırsak hastalıkları arasında sayılmaktadır.

Kolon Hastalıkları

Kolonu etkileyen çok farklı hastalıklar mevcuttur. İnce bağırsak ve kalın bağırsaklarda oluşan aksaklık ve bozukluklar kolonda bazı hastalıklara sebep olmaktadır. Kolit, polipler, irritabl bağırsak sendromu, anal fissürler, kabızlık, hemoroid, apse veya kolon kanseri gibi hastalıklar bağırsakların stabil çalışmadığı durumlarda kolon ve rektumda ortaya çıkabilmektedir. Kolon hastalıkları için endoskopik yöntemlerden olan kolonoskopi işlemiyle tanı konulmakla beraber, daha farklı tanı bulma yöntemleri de uygulanabilmektedir.

Rektum Hastalıkları

Rektumda oluşan rahatsızlıkların sebebi genelde kolonda olduğu gibi bağırsakların düzgün çalışmaması durumunda oluşmaktadır. Rektum hastalıkları başlıca hemoroid ve hemoroide bağlı kanamalardan oluşmaktadır. Ayrıca makat çatlaması (anal fissür), anal kaşıntı (anal pruritus), apseler veya anal fistül vakaları da rektum hastalıkları arasında sayılmaktadır.

Karaciğer Hastalıkları

Gastroenteroloji doktorlarının çok sıklıkla karşılaştığı hastalıklarından olan karaciğer rahatsızlıkları, son derece önemli hastalıklardan sayılmaktadır. Siroz, karaciğer kist hidatiği, karaciğer kanseri, portal hipertansiyon, iyi huylu karaciğer tümörleri, hepatit A, hepatit B, hepatit C ve hepatit D gibi ciddi hastalıkların tanı ve tedavi süreçleri gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Safra/Safra Kesesi Hastalıkları

Safra hastalıkları, karaciğer ve pankreasla entegre olarak oluşan hastalıklar arasında sayılır. Safra kesesi taşı, safra kesesi polipleri ve safra kesesi iltihapları gibi safra yolunda ortaya çıkan yaralanmalar gibi durumlar safra/safra kesesi hastalıklarından sayılmaktadır.

Pankreas Hastalıkları

Karaciğer ve safra ile birlikte bağlantılı olarak pankreas kaynaklı oluşan hastalıklardır. İnsülin ve glukagon hormonları gibi vücut içi denge sağlayıcı unsurlar pankreastan üretilmektedir. Bir sebepten kaynaklı olarak pankreas alınma durumlarında vücut insülin ve glukagon hormonlarını üretememektedir. Bundan kaynaklı olarak bu vakayla karşı karşıya olan hastaların mutlaka dikkatli olması gerekmektedir. Akut pankreas, pankreas kanseri ve kronik pankreas gibi hastalıklar başlıca pankreas hastalıklarındandır.

Gastroenteroloji bölümünün ilgili olduğu bu durumların tespiti için ilk olarak hasta öyküsü alınmakta olup, ardından doktor tarafından geniş kapsamlı muayene yapılmaktadır. Gerekli durumlarda farklı teşhis yöntemleri kullanılmaktadır. Ultrason, kan tahlili, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), endoskopik retrogard kolanjiyo-pankreatografi (ERCP), endosonografi, gaita testi, dışkı elastaz ölçümü gibi teşhis yöntemleri hekimlerin gerkli durumlarda kullandıkları yöntemlerdir.

DOKTORUMUZ

uzm.dr.fulya.ozcan

Uzman Doktor : Fulya ÖZCAN

 

DOKTORUMUZ

            UZM. DR.             

 FERİDE ÜLKÜ ARSAL 

GÖZ HASTALIKLARI Nedir ?


Gözü etkileyebilecek pek çok farklı durum var. Bazıları endişe verici değildir, ancak glokom gibi durumlar ciddi görme bozukluğuna hatta körlüğe yol açabilir.

Görme kaybı ya da bozukluğu ani ya da kademeli olabilir ve bazı ciddi göz problemleri görme kaybına yol açabilir. Görmede azalma genellikle ilk semptomlardan biridir ve daima araştırılmalıdır. Körlük, tedavi edilmemiş ciddi göz sorunlarının bir sonucu olabilir. Aslında körlüğün % 80’i önlenebilir, bu yüzden göz problemlerinin erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir.

Gözü etkileyen problemler, göz veya göz kapağı enfeksiyonları, genetik olarak kalıtılmış göz problemleri, göz yaralanmaları veya gözdeki nesneler ve birçok organı etkileyen rahatsızlıkların (örn. Diyabet veya Hipertansiyon) sonucu olabilir. Birçok göz hastalığının erken belirtileri yoktur ve görme değişiklikleri sadece hastalık ilerledikçe ortaya çıkar ve tedaviyi zorlaştırır. Birçok insan görme yeteneklerinde yaşa bağlı bir bozulma yaşar. Bulanık görme, bazı çevresel görme kaybı ve görme keskinliğinde azalma yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan semptomlardan bazıları olabilir.

En sık görülen semptomlardan biri, göz küresinin kızarıklığıdır, şişmiş veya genişlemiş kan damarlarının bir sonucudur. Bu, gözün kanlı görünmesini sağlar ve alerjilerden (alerjik konjunktivit) veya göz yorgunluğundan kaynaklanabilir. Acı kırmızı göz, ilgili bir konudur ve her zaman araştırılmalıdır.

Genetik miras, belirli göz problemleri (örneğin glokom ve renk körlüğü) riskinizi artırabilir. Göz doktorları, gözlük veya tıbbi tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmek için gözlerinizi inceleyebilir, bir göz doktoru ise tıbbi ve cerrahi göz problemlerinde uzmandır.

HİZMETLERİMİZ

 

 

Göz Tansiyonu Ölçümü

Göz içerisindeki sıvı basıncının göz sinirine zarar vermesine göz tansiyonu, diğer adıyla glokom denir. Her yaşta görülebilen göz tansiyonuna 40 yaşın üzerinde daha sık rastlanır.

– Glokom yani göz tansiyonu rahatsızlığı, kişide tamamen görme kaybına yol açar mı?
– Glokomun erken tanı ve teşhisi için hangi sıklıkla göz tansiyonu ölçülmeli?
– Göz tansiyonu hastalığında kimler ve hangi yaş grupları risk altında?
– Göz tansiyonu sebebiyle görme kaybının tedavisi mümkün mü?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Göz Tansiyonu Ölçümü ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

Göz Dibi Muayenesi

Diyabet ve sarı nokta gibi rahatsızlıklar, kişide çok ciddi göz sorunlarına ve hatta kalıcı biçimde görme kaybına yol açabilir.

– Göz dibi muayenesi ile erken teşhis, görme kaybı riskini düşürür mü?
– Göz dibi muayenesi, kişinin ağrı veya sızı duymasına sebep olur mu?
– Göz dibi muayenesini hangi sıklıkla yaptırmak gerekir?
– 60 yaş üzeri kişilerde görme kaybı riski artar mı?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Göz Dibi Muayenesi ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

Gözlük

Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi görme bozukluklarında, kişinin görme problemini minimuma indirerek yaşam kalitesini artıran gözlükler, ayrıca UV gibi elektromanyetik ışınımlardan korunma amacıyla da tercih edilir.

– Miyop, hipermetrop ya da astigmatı olan herkesin gözlük takması gerekir mi?
– Hangi görme bozukluklarında gözlük takmak gerekir?
– Gözlük seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
– Hangi yüz tipine hangi gözlük uyumludur?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Gözlük ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR

 

Glokom (Göz Tansiyonu)

Halk arasında karasu ya da göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, göz içerisindeki sıvı basıncının optik sinir olarak bilinen göz sinirinde hasar oluşturmasıdır.

– Glokom yani göz tansiyonu rahatsızlığı, kişide tamamen görme kaybına yol açar mı?
– Göz tansiyonu sebebiyle görme kaybının tedavisi mümkün mü?
– Kimler ve hangi yaş grubu glokom hastalığının risk grubunda?
– Glokom hastalığının tedavi uygulamaları neler?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Glokom (Göz Tansiyonu) ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

Göz Tembelliği

Yapısal olarak herhangi bir sorun olmamasına karşın gözde görme keskinliğinin düşmesine yol açan göz tembelliği, “donuk göz” olarak da bilinir.

– Göz tembelliği tedavisinde hangi uygulamalar kullanılır?
– Göz tembelliği, kişide görme kaybına yol açar mı?
– Göz tembelliğinin belirtileri nelerdir?
– Göz tembelliğine neler yol açar?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Göz Tembelliği ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Katarakt

İnsan vücudunda gözler, zamandan en çok etkilenen organlardan biridir. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan katarakt hastalığında, göz merceğinde matlaşma ve sertleşme meydana gelir. Dolayısıyla yeterli miktarda ışık retina içerisine giremez.

– Katarakt hastalığından korunmak için nelere dikkat etmek gerekir?
– Katarakt ameliyatında hasta, ağrı veya acı hisseder mi?
– Katarakt hastalığı ilaç tedavisiyle iyileşebilir mi?
– Kataraktın belirtileri nelerdir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Katarakt ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Kornea Hastalıkları

Gözün şeffaf tabakası olan korneanın dışa doğru sivrileşmesiyle ortaya çıkan keratokunus, kişinin görme becerisini olumsuz bir biçimde etkileyen ve tedavi edilmezse zamanla ilerleyen bir rahatsızlıktır. Keratokunus hastalarında, miyopi oluştuğu gibi derecesi de sürekli yükselir.

– Keratokunus hastalığı tedavi edilmezse kişide ne gibi rahatsızlıklara yol açar?
– Gözlük ya da lens kullanmak, keratokunusu tedavi eder mi?
– Keratokunus hastalığı hangi yöntemler ile tedavi edilebilir?
– Keratokunus hastalığına yol açan etmenler nelerdir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Kornea Hastalıkları ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Nöro-Oftalmoloji

Göz ve sinir sisteminin ortak hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı olan Nöro-Oftalmoloji, göz hastalıklarının beyinle ilişkisini inceler.

– Kaza ve darbelere bağlı göz ve çevresindeki hasarlar Nöro-Oftalmoloji’nin konusu mudur?
– Görme bozuklukları Nöro-Oftalmoloji’nin işlem alanına girer mi?
– Hangi tür baş ağrıları Nöro-Oftalmoloji’nin konusudur?
– Nöro-Oftalmoloji’nin nedir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Nöro-Oftalmoloji ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Oküplasti

Göz ve çevresinin (kaş, alt ve üst göz kapakları) estetiği ve söz konusu bölgedeki hastalıklarının iyileştirilmesini sağlayan oküplasti, hemen her yaşta bireyin ihtiyaçlarını karşılayan bir göz uzmanlığıdır.

– Oküplasti, yalnızca göz ve çevresindeki estetik operasyonlardan mı sorumludur?
– Göz kenarlarında oluşan kaz ayakları nasıl kapatılır?
– Botox uygulamalarında nelere dikkat edilmelidir?
– Göz kapağı sarkması tedavi edilebilir mi?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Oküplasti ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

Glokom (Göz Tansiyonu)

Göz küresinin arka duvarını kaplayan ağ tabakası olan retinada ortaya çıkabilecek hastalıklar, kişinin yaşam kalitesini son derece olumsuz biçimde etkileyebilir, görme kaybına neden olabilir…

– Retina hastalıkları arasında en yaygın görüleni hangisidir?
– Maküla dejenerasyonunun tedavi yöntemleri nelerdir?
– Retina hastalıklarının belirtileri nelerdir?
– Retina hastalıkları nelerdir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Retina Hastalıkları ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Şaşılık

İki göz arasındaki birbirine paralel olan uyumun bozulması şeklinde tanımlanan şaşılık, yaygın görülen bir göz hastalığıdır.

– Şaşılık tedavi edilmezse kişide ne gibi problemlere yol açar?
– Şaşılığı ameliyatsız tedavi etmek mümkün müdür?
– Şaşılık hangi sebeplerle ortaya çıkabilir?
– Şaşılığın belirtileri nelerdir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Şaşılık ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Hipermetropi

Kısaca, yakın mesafeleri net görememe olarak bilinen hipermetropi, çok sık karşılaşılan bir göz kusurudur. Göze gelen ışınların retinanın arkasında odaklanmasıyla meydana gelen rahatsızlık, eğer ileri aşamalardaysa kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler.

– Hipermetropi tedavisinde hangi uygulamalar tercih edilir?
– Hipermetropi kişinin yaşam kalitesini düşürür mü?
– Hipermetropinin belirtileri nelerdir?
– Hipermetropinin türleri nelerdir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Hipermetropi ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

Miyopi

Uzaktaki nesneleri net bir şekilde görememek olarak bilinen miyopi, sık karşılaşılan bir göz kusurudur. Göze ulaşan ışınların retinanın içinde değil de önünde odaklanmasıyla meydana gelen rahatsızlık, toplumda çok sık görülür.

– Miyopi tedavi edilmezse, farklı göz kusurlarına da yol açar mı?
– Miyopi tedavisinde hangi uygulamalar tercih edilir?
– Çocuklarda miyopi nasıl fark edilir?
– Miyopinin belirtileri nelerdir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Miyopi ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Astigmatizma

Gözün en üst katmanındaki şeffaf tabaka olan korneada doğuştan meydana gelen şekil bozukluklarına astigmatizma denir.

– Astigmatın belirgileri nelerdir, kişide ne gibi rahatsızlıklara yol açar?
– Gözlük takmak, astigmat rahatsızlığının derecesini artırır mı?
– Astigmat hastalığının nedenleri  nelerdir?
– Çocuklarda astigmat nasıl teşhis edilir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Astigmatizma ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Presbiyopi

Göz üzerindeki mercek, bir cisim yakına geldiğinde şeklini değiştirerek şişer ve daha iyi bir görüntü kalitesi sunar. 40 yaşından sonra mercekteki bu işlev yavaş yavaş kaybolmaya başlar ve kişi yakını görmekte problem yaşar.

– Kontrol altına alınmayan presbiyobi hastalığı zamanla gelişir mi?
– Presbiyobi hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?
– Presbiyobi hastalığı hipermetropiden farklı mıdır?
– Presbiyobi hastalığı neden ortaya çıkar?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Presbiyopi ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

 

 

 

Korneada Yabancı Cisim

Korneada yabancı cisim bulunması halinde kişi vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.

– Göz yaralanmaları neticesinde gözde ne gibi belirtilere rastlanır?
– Korneadaki yabancı cisimler görme problemine yol açar mı?
– Hangi tip cisimler, göz sağlığını tehlikeye atar?
– Gözde yaralanmaların tedavisi nasıl yapılır?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Korneada Yabancı Cisim ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

Kornea Ülseri

Kornea ülseri, genellikle mikroplar tarafından ortaya çıkan, gözün dış saydam tabakasındaki açık yaralara denir.

– Kornea ülseri, tedavi edilmediği takdirde kişide ne gibi problemlere yol açar?
– Kornea ülserinin tedavi yöntemleri nelerdir?
– Kornea ülserinin belirtileri nelerdir?
– Kornea ülseri neden olur?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Kornea Ülseri ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

 

Sklerit

Sklerit, gözün beyaz bölümü olan skleranın iltihaplanmasıdır. Daha çok yetişkinlerde rastlanan bu hastalık, genellikle başka hastalıklara bağlı olarak gelişir.

– Tedavi edilmeyen sklerit hastalığı, kişide ne gibi sağlık sorunlarına yol açar?
– Sklerit hastalığı kimlerde ve hangi yaş grubunda daha sık görülür?
– Skleritin tedavisi nasıl yapılır?
– Sklerit hastalığı nedir?

Okumaya Devam Edin...

Kliniğimizde Sklerit ile ilgili tüm hizmetleri uluslararası standartlara uygun şekilde gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

DOKTORUMUZ

Upload Image...

YAKINDA

Sağlık Rehberi…