Gastroenteroloji Hastalıkları Nedir ?
Gastroenteroloji Nedir?
Gastroenteroloji, sindirim sistemine dahil olan ağız, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, pankreas ve safra kesesi hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır. Gastroenteroloji, sindirim organlarında oluşan hastalıklara karşı teşhis ve tedavi ile ilgilenir.
Gastroenteroloji, çalışma alanı bakımından geniş bir alana hükmetmektedir. Sindirim sistemine dahil olan organların birbirleri arasında veya teker teker oluşacak hastalıklara karşı teşhis ve tedavi kısımları bu alanda yapılmaktadır.
Bu bölümde tanı ve tedavi kısımlarında genellikle endoskopik yöntemler kullanılmaktadır. Endoskopik yöntemler mide ve kalın bağırsaka göre temel amacıyla aynı olmakla birlikte yöntem olarak farklılıklar göstermektedir. Mide için olan endoskopik yönteme gastroskopi, Kalın bağırsak için olan endoskopik yönteme ise kolonoskopi denmektedir. Bu yöntemler modern teknoloji ile birlikte günümüzde kamera sistemleriyle uygulanmaktadır. Tanı için vücuda ince bir boru gönderilir. Bu borunun ucunda bulunan kameralar bulunduğu bölgelerde inceleme ve tarama işlemleri yapılır. Endoskopi hazırlık ve Kolonoskopi hazırlık sırasında anestezi veya sedasyon (uyutmalı endoskopi veya uyutmalı kolonoskopi) işlemleri de uygulanabilir.
Sindirim sisteminde bulunan organ ve kısımlarda oluşan hastalıklar hemen hemen benzer semptomlar göstermektedir. Gastroenteroloji bölümü yaygın görülen hastalıklarla ilgilenmektedir. Yaygın olarak görülen; stres kaynaklı mide ağrısı, gastrit, reflü, acı su gelmesi, mide fıtığı, karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi günlük hayatta karşımıza çıkan rahatsızlıklarla ilgilenmektedir. Ayrıca Çölyak hastalığı, Cron hastalığı, Kolit hastalığı, Mide kanaması, polip, helicobakteri, hemoroit, mide kanseri, kolon kanseri, ülser, anemi gibi nispeten daha ciddi hastalıklara karşı tanı ve tedavi uygulamaları yapmaktadır.
Gastrointestinal Hastalıklar
Gastrointestinal, ağız ile anüs arasında yer alan oldukça uzun bir yapıya verilen isimdir. Bu yapı içerisinde görev alan organların temel görevi sindirim sistemidir. Gastrointestinal kanal hastalıkları ise sistemin ilk kısmı olan yemek borusu (özofagus) rahatsızlıkları ile başlar. Mide yanması, ağız kokusu ve yutma güçlüğü gibi semptomlar gastrointestinal kanal hastalıkların habercisi olabilir. Reflü gibi yemek borusunu direkt olarak ilgilendiren kanama veya parazit kaynaklı yemek borusu zedelenmelerinde yemek borusu kanseri gibi son derece ciddi olan rahatsızlıklara karşı teşhis ve tedavi yolları gastroenteroloji doktorları tarafından özenle uygulanmaktadır.
Mide Hastalıkları
Halk arasında sıklıkla karşılaşılan mide rahatsızlıklarına sebep olan başlıca hastalıklar gastroenteroloji uzmanları tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir. Gün içerisinde sürekli harekette olan mide, beslenme alışkanlıkları ve metabolizmadan kaynaklı olarak farklı reaksiyonlar gösterip hastalıklara sebep olabilmekte. Hazımsızlık, mide ekşimesi, acı su gelmesi ve karın ağrısı semptomlarına bağlı olarak ülser, gastrit, mide fıtığı veya mide kanseri gibi hastalıkların oluşmasına karşılık tanı ve tedavi uygulamaları gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Bağırsak Hastalıkları
Sindirim sisteminde besinlerin emilimini sağlamak gibi önemli bir görevi olan bağırsaklar, kronik iltihaplardan kaynaklı rahatsızlıklar oluşturabilmektedir. Ülseratif kolit, cron hastalıkları başlıca bağırsak hastalıklarıdır. Divertiküller, spastik kolon ve polipler bir diğer bağırsak hastalıkları arasında sayılmaktadır.
Kolon Hastalıkları
Kolonu etkileyen çok farklı hastalıklar mevcuttur. İnce bağırsak ve kalın bağırsaklarda oluşan aksaklık ve bozukluklar kolonda bazı hastalıklara sebep olmaktadır. Kolit, polipler, irritabl bağırsak sendromu, anal fissürler, kabızlık, hemoroid, apse veya kolon kanseri gibi hastalıklar bağırsakların stabil çalışmadığı durumlarda kolon ve rektumda ortaya çıkabilmektedir. Kolon hastalıkları için endoskopik yöntemlerden olan kolonoskopi işlemiyle tanı konulmakla beraber, daha farklı tanı bulma yöntemleri de uygulanabilmektedir.
Rektum Hastalıkları
Rektumda oluşan rahatsızlıkların sebebi genelde kolonda olduğu gibi bağırsakların düzgün çalışmaması durumunda oluşmaktadır. Rektum hastalıkları başlıca hemoroid ve hemoroide bağlı kanamalardan oluşmaktadır. Ayrıca makat çatlaması (anal fissür), anal kaşıntı (anal pruritus), apseler veya anal fistül vakaları da rektum hastalıkları arasında sayılmaktadır.
Karaciğer Hastalıkları
Gastroenteroloji doktorlarının çok sıklıkla karşılaştığı hastalıklarından olan karaciğer rahatsızlıkları, son derece önemli hastalıklardan sayılmaktadır. Siroz, karaciğer kist hidatiği, karaciğer kanseri, portal hipertansiyon, iyi huylu karaciğer tümörleri, hepatit A, hepatit B, hepatit C ve hepatit D gibi ciddi hastalıkların tanı ve tedavi süreçleri gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Safra/Safra Kesesi Hastalıkları
Safra hastalıkları, karaciğer ve pankreasla entegre olarak oluşan hastalıklar arasında sayılır. Safra kesesi taşı, safra kesesi polipleri ve safra kesesi iltihapları gibi safra yolunda ortaya çıkan yaralanmalar gibi durumlar safra/safra kesesi hastalıklarından sayılmaktadır.
Pankreas Hastalıkları
Karaciğer ve safra ile birlikte bağlantılı olarak pankreas kaynaklı oluşan hastalıklardır. İnsülin ve glukagon hormonları gibi vücut içi denge sağlayıcı unsurlar pankreastan üretilmektedir. Bir sebepten kaynaklı olarak pankreas alınma durumlarında vücut insülin ve glukagon hormonlarını üretememektedir. Bundan kaynaklı olarak bu vakayla karşı karşıya olan hastaların mutlaka dikkatli olması gerekmektedir. Akut pankreas, pankreas kanseri ve kronik pankreas gibi hastalıklar başlıca pankreas hastalıklarındandır.
Gastroenteroloji bölümünün ilgili olduğu bu durumların tespiti için ilk olarak hasta öyküsü alınmakta olup, ardından doktor tarafından geniş kapsamlı muayene yapılmaktadır. Gerekli durumlarda farklı teşhis yöntemleri kullanılmaktadır. Ultrason, kan tahlili, bilgisayarlı tomografi (CT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), endoskopik retrogard kolanjiyo-pankreatografi (ERCP), endosonografi, gaita testi, dışkı elastaz ölçümü gibi teşhis yöntemleri hekimlerin gerkli durumlarda kullandıkları yöntemlerdir.