Yapısal olarak herhangi bir sorun olmamasına karşın gözde görme keskinliğinin düşmesine yol açan göz tembelliği, “donuk göz” olarak da bilinir. Bebeklik çağında ortaya çıkan göz tembelliğinde, 6 ila 8 yaş arası büyük önem taşır. Eğer aileler söz konusu problemi fark etmezse, çocukta görme kaybı olması mümkündür. En sık rastlanan belirtisi, çok tekrarlanan göz kırpma hareketi olan göz tembelliği, toplumun %5’inden azında görülür. Kalıcı bir görme kusuru yaratmaması için, hastanın tedavisine 10 yaşına kadar başlanması gerekmektedir. Ne kadar erken başlanırsa, olumlu sonuç alma ihtimali de o kadar artacaktır.
Şaşılık, göz numaraları arasında fark olması, göz kapak düşüklüğü ve katarakt, göz tembelliği hastalığına neden olan etmenler arasında gösterilir. Sık göz kırpma hareketinin yanı sıra, çocuğun elle tek gözünü kapatma isteği, gözlerini ovalaması ve kısarak bakması, bir nesneye odaklanırken başın yönünün başka tarafa dönmesi, el göz koordinasyonu gerektiren işleri yaparken zorlanmak ve yakına bakmaktan kaçınmak, göz tembelliğinin belirtileridir.
Göz muayenesiyle kolayca tanısı konulabilen hastalık için en sık kullanılan tedavi yöntemleri, kapama tekniği, ortoptik tedavi ve CAM tedavisidir. Kapama tekniğinde sağlıklı olan göz, bandajla sarılır ve kusurlu gözün kullanım etkinliğinin artışı sağlanır. Bir başka tedavi uygulaması olan ortoptik tedavide, göz egzersizi çalışması yapılır ve yeterince çalışmayan göz kasları güçlendirilmeye çalışılır. CAM tedavisi ise, hastane ortamında kapama tedavisi eşliğinde uygulanır. Bu yöntemde, çocuğa izlettirilen desenler, bir labirentin içine sokulur. Çocuktan bir kalem ile labirentin çıkışını çizmesi istenir. Bu uygulama ile hem gözün odaklanması artırılır, hem de göz kaslarının güçlenmesi sağlanır.
Nadir de olsa yetişkinlerde de görülen göz tembelliğinde nörovizyon tedavisi uygulanır. Bu tedavi yönteminde kişi, bilgisayar karşısında görüntüleri yorumlaması istenir. Görseller doğru algılanmaya başlayana kadar tedavi seansları devamlılık gösterir.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm