Hipertansiyon | Okmeydanı Tıp Merkezi
hipertansiyon-tedavisi-nasıl-yapilir

Hipertansiyon

Kanın damar duvarına yüksek basınç uygulamasına hipertansiyon denir. Yıllarca hiç belirti göstermeden beyin, kalp, böbrek ve damar sistemine hasar verebilen hipertansiyon, organlara giden kan akışını bozarak geri dönüşü mümkün olmayan problemlere yol açabiliyor. Hipertansiyonu, organlara ve damar yollarına zarar vermeden önce tespit etmek için belli aralıklarla kan basıncını ölçtürmek kritik önem taşıyor. Hastanın bir yakınmasının olmaması, hipertansiyonu olmadığını ya da organlara bir hasar vermediğini göstermiyor.

Hipertansiyonun en sık rastlanan belirtileri olarak, yüksek kan basıncına bağlı baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüste ağrı ve görmede bozukluk sayılabilir. Bunlara ek olarak halsizlik, burun kanaması, kulaklarda çınlama, gece uykudan uyanacak kadar sık idrar yapma ve bacaklarda şişlik de yine hipertansiyon hastalarında görülen belirtiler arasında yer alıyor… Bu belirtilerin birkaçı görüldüğünde, kişinin mutlaka doktora başvurması ve gerekli tetkikleri yaptırması gerekmektedir.

Günlük olarak yüksek miktarlarda tuz alımı, obezite, stres ve ailede hipertansiyon hastasının bulunması, hastalığın nedenleri arasında gösterilir. Ayrıca şeker hastalığı, spordan uzak hareketsiz yaşam tarzı, yetersiz kalsiyum, magnezyum ve potasyum tüketimi gibi sebepler de yine hipertansiyona neden olabilecek unsurlar arasında yer alıyor.

Hipertansiyon hastaları muhakkak doktorlarının yönlendirmelerine harfiyen uymalı ve verilen ilaçları muntazam bir biçimde almalıdırlar. Hastanın bununla beraber eğer kilo fazlası varsa, tedavi sürecinde kilo vermesi için dengeli bir diyet programı uygulaması, tansiyonunu belirgin bir biçimde aşağı çekecektir. Tuz tüketimi de sınırlandırılmalı, alkol ve sigara mümkünse tamamen bırakılmalıdır… Kronik hastalarda hipertansiyon yaşam boyu belirli aralıklarla süregelir, bu sebeple doktorunuzun yönlendireceği biçimde kontroller aksatılmadan yapılmalıdır.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm