Hem dünyada hem de ülkemizde en sık rastlanan ölüm nedenlerinden biri olan iskemik kalp hastalığında, kalp kasını besleyen koroner damarlardan en az biri tıkanarak ya da daralarak, kalp kasının ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinlerin dokulara ulaşmasını engeller. En sık rastlanan belirtisi, göğüs ağrısı olan iskemik kalp hastalığı, çoğunlukla erken tanı koyulamadığı için hayati derecede tehlikeli bir rahatsızlıktır. Belirtiler görüldüğünde, derhal doktora başvurarak kontrol altına alınmalıdır.
Doğuştan gelen damar daralmaları da yine iskemik kalp hastalığına sebep olan unsurlar arasında yer alır.
Yaşlılarda ve diyabet hastalarında bulgular gizli olabildiği için, hasta bu problemi uzun süre fark etmeyebilir. Maalesef bulgu göstermeyen vakalarda ölüm riski, diğer gruba nazaran iki kat fazladır.
İskemik kalp hastalığının belirtileri arasında yorgunluk, baygınlık ve halsizlik de gösterilir. Ayrıca göğüs ağrısı her vakada olmayabilir. Bazı hastalarda, boyun, çene, mide, kol ve kulakta ağrılar görülmüş, nefes almada zorluk çekildiği tespit edilmiştir. Tek başına göğüs ağrısı, başka hastalıklarla karıştırılabileceği için kişinin ilk anda dikkatini yeterince çekmeyebilir. Bu da hastalık sürecinde tehlikeli bir vakit kaybı olacaktır. Bütün bu belirtilerin dışında ağrı hissetmeden bulantı, kusma ve terleme yaşayan iskemik kalp hastalarına da rastlanmıştır.
İskemik kalp hastalığı şüphesi bulunan kişilere, EKG, ekokardiyografi, efor testi, kalp sintigrafisi gibi tetkikler uygulanarak kalp damarlarında darlık olup olmadığı tespit edilir. Eğer bir daralma söz konusu ise, balon ve stent gibi yöntemlerle söz konusu damar açılarak hastanın sağlığına kavuşması sağlanır. Bazı vakalarda cerrahi işlem uygulanır ve kalp damarlarına bypass operasyonu yapılır.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm