Dakikada yaklaşık 60 ila 100 kez atan kalbin, efor harcanan ya da heyecanın yükseldiği anlarda, atış miktarı 150 defaya kadar yükselebiliyor. Çeşitli sebeplerle kalbin bu ritmi bozulursa, aritmi yani ritim düzensizliği ortaya çıkıyor. Kimi hastalarda yavaş, kimi hastalarda duraksayarak, kimi hastalarda ise hızlı atan kalp, çarpıntı ve bayılma gibi belirtilerle aritmiye işaret ediyor.
Pek çok ritim bozukluğu zararsız olsa da, bazı vakalarda hayati tehlike yaratacak problemler ortaya çıkarabilir. Genellikle kalp rahatsızlığı olanlarda gözlemlenen kardiyak aritmilere, tamamen sağlıklı bireylerde de rastlamak mümkün. Bazı kişilerde hiçbir belirti göstermeyen aritmi, çoğunlukla çarpıntı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalbin atışlarını hissetmek ve şuur kaybı gibi şikayetlere sebep olur.
Özellikle kalp ritminde 3 saniyeye varan duraklamalar veya kalbin hızlı çarptığı durumlarda bayılma ve baş dönmesi gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Çarpıntı hissinin akabinde, bayılma, baş dönmesi ya da göğüs ağrısı oluşuyorsa, hasta vakit kaybetmeden uzman bir hekimi konu ile ilgili olarak bilgilendirmelidir.
Kardiyak aritmilerin pek çok farklı tedavi yöntemi bulunuyor. Doktor kontrolünde uygulanacak olan tedaviye göre ritim düzenleyici ilaçlar, son derece etkili sonuçlar verse de bazı vakalarda rahatsız edici yan etkiler oluşturabiliyor. Bu noktada kateter ablasyonu adı verilen elektriksel tedaviler de aritmide olumlu sonuç veren uygulamalar arasında yer alıyor. Bazı vakalarda ise cerrahi müdahale yapılarak, söz konusu ritim bozukluğu ameliyat yoluyla tedavi ediliyor.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm