Vücudun pek çok farklı noktasında olduğu gibi kalpte de iyi veya kötü huylu tümörler olabilir. Kalpten kaynaklanan bu tümörlere ek olarak kalp dışı kaynaklı da tümörler oluşabilir ve bu tip tümörler, kalpten kaynaklananlara nazaran 20 kat fazla görülür. Kalp dışı kaynaklı tümörler, genellikle yakın bir noktadaki tümörün yayılımı veya uzaktaki tümörün metastazı olarak karşımıza çıkar.
Kalpten kaynaklanan tümörler çok nadir görülür ve bu vakaların %75’i iyi huyludur. Erişkinlerde en sık rastlanan iyi huylu kalp tümörleri miksoma, kötü huylu kalp tümörleri ise anjiyosarkom ve rabdomiyosarkomdur. Kalpten kaynaklanan tümörlerde hastalar, nefes darlığı, kalp yetmezliği, bayılma, karaciğerde büyüme, karın bölgesinde sıvı birikmesi ve bacaklarda şişlik gibi belirtilerle karşılaşır. Ayrıca hastaların %40’ına yakını, tümörden kopan partiküllerin damarı tıkamasına bağlı olarak rahatsızlıklar yaşayabilir. Embolik ataklar felç gibi kalıcı hasarlara neden olabilecekleri gibi, kalp damarlarında pıhtı oluşması sonucu kalp krizine de yol açabilirler.
Kalp tümörlerinde tedavi süreci, cerrahi müdahale gerektirir. Operasyonlar vakaya bağlı olarak farklılık gösterir. Bağlı olduğu doku ile birlikte alınan tümörün tekrarlama olasılığı bir hayli düşüktür. Eğer ailede söz konusu rahatsızlığı yaşamış kişi ya da kişiler varsa, bu oran biraz daha artacaktır.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm