Kardiyomiyopati | Okmeydanı Tıp Merkezi
Kardiyomiyopati-Tedavisi

Kardiyomiyopati

Kalp yetersizliğine sebep olan kalp kası bozukluğu kardiyomiyopati, dilate, hipertrofik ve restriktif olmak üzere 3’e ayrılır. Kalp kasının zayıfladığı dilate kardiyomiyopatide, kalbin pompa fonksiyonu gitgide azalır ve sona erer. Kalp kanı ileriye pompalayamadığında, sol karıncıkta kan basıncı artarak, aylar ve hatta yıllar içerisinde kalbin genişlemesine sebep olur. Hipertrofik kardiyomiyopatide asimetrik şekilde kalınlaşan kalp duvarları, yeterli kan pompalayamaz. Kalp duvarlarının sertleşmesine yol açan bu problem, kalp kasının büyümesine ve kalbin şeklinin bozulmasına yol açar. Nadir görülen restriktif kardiyomiyopatide ise kalp kasında madde birikerek, iç duvarları zedelemeye başlar ve kalp kası çok sertleşir.

3 tipe ayrılan kardiyomiyopatinin nedenleri de farklılık gösterir. Kalbe giden kan akışını engelleyen koroner arter hastalığı, kalp kasının zayıflamasına ve buna bağlı olarak dilate kardiyomiyopatinin oluşmasına sebep olur. En sık rastlanan sebep bu olsa da, kokain kullanımı ve yoğun alkol tüketimi de kalp kasını zayıflatan etmenler arasındadır. Kontrol altına alınamamış yüksek tansiyon da kalbi yorar ve kalp kasını kalınlaştırarak hipertrofik kardiyomiyopatinin ortaya çıkmasına neden olur.

Kardiyomiyopati, çoğu zaman hiçbir belirti göstermeyebilir. Hastaların en sık yaşadığı şikayetler ise göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, bayılma ve bacaklarda şişliktir. Vakaya göre tedavi süreci ve uygulamaları farklılık gösteren kardiyomiyopatide, balon stent, bypass ve ilaç tedavileri gibi çözümlerle ilerlenir. Ölümcül seviyedeki hastalarda kalp pili takılması ve kalp nakli de kardiyomiyopatinin çözümleri arasındadır.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm