İnsan vücudunda gözler, zamandan en çok etkilenen organlardan biridir. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan katarakt hastalığında, göz merceğinde matlaşma ve sertleşme meydana gelir. Dolayısıyla yeterli miktarda ışık retina içerisine giremez. Hastada görüş netliği azalarak bulanıklaşır ve renkler solar. Işığın fazla ya da az olduğu durumlarda görmede zorluk, okumanın zorlaşması, kontrast kaybı, göz yorgunluğu ve beraberinde baş ağrısı, gece görüşte azalma, çift görme gibi belirtiler gösteren katarakt, kişinin yaşam kalitesini ciddi biçimde düşürdüğü gibi, görme yetisini zayıflattığı için son derece tehlikeli durumlara yol açabilir.
Vakaların %90’a yakınını kapsayan, yaşa bağlı (senil) katarakt hastalığı, 50 yaşından sonra sıkça gözlemlenir, özellikle 80 yaş ve üzerinde ise çok yaygındır. Bir diğer katarakt türü olan konjenital (doğumsal) katarakt, yeni doğan bebeklerde görülür. Göz bebeklerinin farklı renklerde olması veya şaşılık şeklinde kendini belli eden hastalık, bebeğin görüşünü etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Daha evvel katarakt ameliyatı geçirmiş kişilerde rastlanan sekonder katarakt, şeker hastalığı, üveit ve romatizmal hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Gözde katarakta neden olan bir diğer sebep de, sivri objelerin göze batmasıdır. Travmatik katarakt adı verilen bu durumda hasta, vakit kaybetmeden tedaviye alınmalıdır.
Kataraktı ilaç tedavisi ile iyileştirmek mümkün değildir. Eğer hastalık başlangıç seviyesinde ise gözlük kullanmak, geçici de olsa hastanın günlük rutinini yerine getirmesine yardımcı olabilir ancak kesinlikle kalıcı bir çözüm değildir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ameliyat kaçınılmazdır. Halk arasında lazer tedavisi olarak bilinen operasyon ile gözün içindeki doğal mercek çıkarılarak, yerine yapay mercek yerleştirilir. İğnesiz, narkozsuz ve ağrısız bir operasyon olan katarakt ameliyatı sonrasında, hasta birkaç saat içinde taburcu edilir.
Katarakttan korunmak için direkt olarak güneşe bakmaktan kaçınmak, şeker hastalığını kontrol altında tutmak, sigarayı bırakmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekmektedir.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm