Miyopi | Okmeydanı Tıp Merkezi
miyop-tedavisi

Miyopi

Uzaktaki nesneleri net bir şekilde görememek olarak bilinen miyopi, sık karşılaşılan bir göz kusurudur. Göze ulaşan ışınların retinanın içinde değil de önünde odaklanmasıyla meydana gelen rahatsızlık, toplumda çok sık görülür.

Uzaktaki nesneleri bulanık görme ile ortaya çıkan miyopi hastaları, görüntüyü netleştirebilmek için gözlerini kısma ihtiyacı hissederler. Eğer gözdeki kusur ileri bir evredeyse, kişi neredeyse gözünü tamamen kapayacak kadar kısabilir. Özellikle geceleri araç kullanırken görmekte zorlanan miyopi hastaları, göz yorgunluğu ve buna bağlı olarak baş ağrısı problemleriyle de karşı karşıya kalabilir. Özellikle çocuklarda miyopi, ikincil olarak bazı göz problemlerine de sebebiyet verebilir. Miyopi hastası olan çocuklar, televizyon izlerken ekrana yakın olma ihtiyacı hisseder, okulda tahtadaki yazıları okumakta zorluk çeker, gözlerini sık ovalar ve kırpar… Eğer tedavi edilmezlerse, şaşılık, katarakt, göz tembelliği, retina dekolmanı ve glokom gibi göz hastalıkları, miyopi kaynaklı olarak çocukta gelişebilir.

Hastalığın tedavi sürecinde en yaygın kullanılan uygulamalar, gözlük ve lenslerdir. Pratik bir çözüm olan gözlükler, bakım gerektirmedikleri için pek çok hasta tarafından öncelikli olarak tercih edilir. Lensler için ise özellikle hijyen kurallarına dikkat etmek büyük önem taşır. Ayrıca oksijen geçirmeyen lensler kişide göz kuruluğuna sebep olabilir. Gözlükler ve lensler, hastalığın derecesine göre devamlı ya da belli aralıklarla kullanılır. Eğer miyopi ileri seviyelerdeyse, doktorlar lazer göz ameliyatını önerebilirler. Hızlı ve riski son derece düşük bir çözüm olan lazer operasyonu sayesinde göz küresinin şekli düzeltilerek, ışığın tam retinanın içinde odaklanması sağlanır. Ayrıca göz içi lens implantasyonu tedavisi, son yıllarda sıkça tercih edilen bir diğer yöntemdir. İrisin önüne veya arkasına kalıcı olarak yerleştirilen yapay lensler ile miyopi problemi tümüyle giderilir.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:16 pm