Ağız ve diş sağlığı yetişkin bireyler için olduğu kadar küçük yaştaki çocuklar için de büyük önem taşıyor. Zira problemini doğru aksettiremeyen veyahut saklayan bir çocuk, ilerleyen dönemde büyük sorunlarla karşılaşabilir, diş kaybedebilir… Bebekler için durum daha da hassastır. Eğer bir uzman tarafından detaylıca kontrol edilmezse, ağız içinde pek çok problem gözden kaçabilir. Bebek, çocuk, ergenlik dönemindeki çocuklar ve engelli hastaların ağız ve diş sağlığı, pedodontinin konusudur, özel bir uzmanlık ve hassasiyet gerektirir.
Bebekler ve çocuklar, 6 ayda bir düzenli olarak kontrole götürülmeli, hatta ihtiyaç halinde bu aralık daha da sıklaştırılmalıdır. Bu noktada çocukta dental bir fobi oluşmaması büyük önem taşır. Pek çok yetişkin, çocukluktan kalan dental fobisi ile halen başa çıkamamaktadır. Pedodontistler, çocuğun güvenini kazanarak, onunla bir sevgi bağı kurarlar. Bu bağ ve karşılıklı güven yaklaşımıyla kademeli olarak tedavi sürecine başlanır. Bu dönemde, özel durumlar haricinde tedavi kolay operasyonlardan başlayarak ilerler, zamanla zorlaşır.
Küçük çocuklarda, etkinliklerinden dolayı diş kırılması gibi problemlere sık rastlanır. Bu gibi durumlarda kırık diş mümkünse bulunarak hızla pedodontiste başvurulmalıdır. Ayrıca çürük vb. sebeplerle çekilen dişlerin yerine yer tutucu yapılması, çocuğun diş dizilimi açısından kritik önem taşır. Aksi halde dişler hareket edip boşluğu kapayacak ve bulunmaları gereken konumun dışına çıkıp çapraşıklaşacaklardır.
Pedodontinin konularından biri de küçüklere, doğru diş fırçalama tekniğini öğretmektir. Pek çok yetişkin bugün bile dişlerini doğru biçimde fırçalayamadığından, sıklıkla çürük şikayeti ile diş hekimine başvurmaktadır. Erken yaşta öğrenilen doğru diş fırçalama teknikleri, hayat boyu kişinin faydalanacağı, ağız ve diş sağlığını korumada avantaj sağlayacağı bilgilerdir…
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm