Periodontoloji | Okmeydanı Tıp Merkezi
periodontoloji-tedavisi

Periodontoloji

Periodontal, yani diş eti hastalıkları en sağlam dişlerin bile kaybedilmesine yol açan, tedavi noktasında hızla aksiyon alınması gereken iltihabi rahatsızlıklardır. Yetişkinlerde sıkça görülen periodontal hastalıklar, diş kaybı vakalarının %70’ine sebep olmaktadır. Ağız ve diş sağlığı için son derece tehlikeli olan diş eti hastalıkları, bir an evvel uzman bir hekimin kontrolüne alınmalıdır. Zira periodontal hastalıklar, erken dönemde çok fazla belli olmayabilir veya hastayı etkilemeyebilir. Ancak ilerledikçe geriye dönüşü mümkün olmayan hasarlar bırakabilir.

Periodontolojinin inceleme konusu olan diş eti hastalıkları, ağırlıklı olarak birkaç farklı belirti gösterir. Diş fırçalamaları sırasında yaşanan diş eti kanamaları, bu belirtilerden ilkidir ancak her diş eti kanaması da diş eti hastalığına işaret değildir. Rengi koyulaşan, şişmiş diş etleri, iltihabi akıntılar, diş etlerinde çekilme, sallanan dişler ve ağızda kötü kokular, periodontal hastalıkların habercisidir…

Diş eti hastalıklarının birincil nedeni, bakteri plağıdır. Eğer doğru diş ve ağız bakımı ile bakteri plağı temizlenmezse, zamanla diş taşları oluşmaya başlar. Tartar yani diş taşları, diş eti ile diş arasına girerek bağı zayıflatır ve hem dişe hem de diş etine zarar verir. Periodontal hastalıkların oluşmasındaki diğer sebeplerin başlıcaları, sigara kullanımı, diabet, hamilelik, ergenlik, menapoz, kötü beslenme, stres ve bazı ilaçların kullanımı gösterilmektedir…

Diş eti problemleri yaşan bireylerin vakit kaybetmeden diş hekimine başvurarak tedavilerine başlamaları gerekmektedir. Erken dönemde yakalanan periodontal hastalıklar, hiçbir cerrahi müdahale olmaksızın tedavi edilirken, ilerlemiş dönemde cerrahi müdahaleye kadar varan uygulamalar gerekebilir.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm