Pulmoner kapakçığın üzerinde ya da civarındaki bir deformasyonun pulmoner kapak açıklığını daralttığı ve buna bağlı olarak kan akışını yavaşlattığı vakalara pulmoner stenoz adı verilir. Gebeliğin ilk 8 haftasında, bebeğin olması gerektiği biçimde büyümediği durumlarda ortaya çıkan pulmoner stenoz, nadiren de olsa bir başka hastalığın komplikasyonu olarak yetişkinlerde de görülebilen bir rahatsızlıktır.
Pulmoner stenoz yani pulmoner kapak darlığı, belirti vermeyecek kadar hafiften, tehlikeli boyutlara varacak kadar geniş bir klinik seyir gösterir. Pulmoner kapak darlığı şikayeti olanlarda ortaya çıkan belirtiler arasında en sık rastlananlar, bacakta, ayakta, ayak bileklerinde, karında ve yüzde şişme meydana gelmesi, anormal bir kalp sesi duyulması, dudaklarda veya parmaklarda yetersiz oksijen seviyesinden dolayı maviye benzer bir renk oluşumu, nefes darlığı, yorgunluk, göğüs ağrısı ve bayılmadır.
Genellikle doğumdan önce gerçekleşen pulmoner kapak darlığında sınırlı sayıda risk faktörü bulunur. Romatizmal ateş, noonan sendromu ve karsinoid sendrom, kişinin hayatının ilerleyen yıllarında pulmoner stenoz rahatsızlığıyla karşı karşıya kalma ihtimalini artırabilir.
Pulmoner kapak darlığı eğer hafif seviyedeyse kan akışını yeterince etkilemez ve bu durum tıbbi bir müdahale gerektirmez. Ancak kapak darlığı arttığında ya da halihazırda darlığın derecesi yüksek seviyelerde ise vakaya bağlı olarak balonlu kateter ile darlık genişletilir. Balonlu kateter yönteminin uygun olmadığı vakalarda ise ameliyat ile söz konusu problem giderilir.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm