Wolff Parkinson White Sendromu | Okmeydanı Tıp Merkezi
Wolff-Parkinson-White-Sendromu-Tedavisi

Wolff Parkinson White Sendromu

Doğuştan gelen bir rahatsızlık olan Wolff Parkinson White Sendromu‘nda, kalpte ekstra iletim yolları yer alır. İletim devamlı olarak veyahut bazı zamanlarda bu ekstra kanallar vasıtasıyla gerçekleşir. Bu durum birçok insanda hiçbir soruna neden olmazken, bazı vakalarda kalbin hızlı çalışmasına ve buna bağlı olarak aritmi oluşmasına sebep olur. Hastalarda çarpıntı, terleme, mide bulantısı, göz kararması ve hatta bazen baygınlığa neden olan aritmiler, nadiren de olsa ventriküler fibrilasyona neden olarak ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Wolff Parkinson White Sendromu‘nda hasta bazen uzun yıllar hiçbir etki hissetmezken, bilinmeyen bir nedenle sendrom tetiklenerek yeniden harekete geçebilir. Bazı vakalarda ise söz konusu ekstra kanallar, iletim özelliğini kaybeder ve böylelikle kalp, olması gerektiği biçimde çalışmaya başlar. Hastaların %70’inde başka bir kalp rahatsızlığına rastlanmazken, kalan grupta ise mitral valv prolapsusu, kardiyomiyopati ve Ebstein Anomalisi gibi hastalıklar bulunabilir.

Genellikle çocukluk ya da ergenlik dönemlerinde, kalbin hızlı çarpıyor olması ile teşhis edilen Wolff Parkinson White Sendromu, erkeklerde daha sık görülür. Herhangi bir şikayeti olmayan ya da çok hafif seviyelerde çarpıntısı bulunan hastalara tedavi uygulanmayabilirken, ileri seviyelerde sıkıntı çekenler için ilaç tedavisi tercih edilebilir. Ancak ilacın çözüm olmadığı ve hatta aritmiyi artırabildiği vakalar da görülebilir. Bu gibi durumlarda kateter ablasyon adı verilen, riski çok düşük ve başarı oranı çok yüksek bir tedavi uygulanmaktadır. Kateter ablasyon işlemi sonrası, hastanın ilaca gereksinimi kalmaz ve hayatına en kısa sürede tekrar uyum sağlayabilir.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm