Astigmatizma | Okmeydanı Tıp Merkezi
astigmat-tedavisi

Astigmatizma

Gözün en üst katmanındaki şeffaf tabaka olan korneada doğuştan meydana gelen şekil bozukluklarına astigmatizma denir. Miyopi ya da hipermetropi ile birlikte de görülebilen astigmat, göz yaralanmalarından ya da göz ameliyatlarından sonra da ortaya çıkabilir. Kişinin uzağı ve yakını bulanık görmesine yol açan hastalık, bakılan objenin keskinliğinin kaybolmasına sebep olur. Kişi baktığı noktadaki detayları fark edemez…

Çocuklarda astigmat, çocuğun bu durumun bir problem olduğunu bilmediği için tespit edilmesi son derece zordur. Doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde başlamak kaydıyla, ebeveynlerin belli dönemlerde çocuğu göz muayenesine götürmeleri, hastalığı gelişmeden tespit etmek için kritik önem taşır. Yetişkinlerde ise teşhis daha kolaydır. Bulanık ve hatta çift görme, gölgeli görüntü, net görmek için gözleri kısmak, gece otomobil kullanırken görüntüleri netlemede sorun yaşamak, uzun süre bir şey okumaya çalışıldığında göz yorgunluğu ve akabinde baş ağrısı gibi problemler, astigmatın sıklıkla karşılaşılan belirtileridir.

Astigmat tedavisinde en çok kullanılan yöntem, gözlüktür. Korneanın astigmata sebep olan şeklinin yarattığı dezavantaj, gözlük camlarındaki kavis sayesinde ortadan kalkar. Astigmat tedavisinde gözlük takan bir bireyin gözlerindeki astigmat problemi ilerlemediği gibi gerilemez de. Gözlük kullanmak sadece kişinin görme kalitesini ve buna bağlı olarak yaşam konforunu artırır. Kontakt lensler de gözlükler kadar olmasa da astigmat tedavisinde yaygın kullanılan çözümlerdir. Bu sayede kişi, net bir görüşe sahip olur. Her iki yöntemin de değerlendirilmediği durumlarda, lazer göz ameliyatı da çok yüksek oranda söz konusu problemin giderilmesini sağlar. Ağrısız ve acısız bir lazer operasyonu ile kornea yeniden şekillendirilerek, kişinin görüşü tamamen düzeltilir.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:16 pm