Korneada yabancı cisim bulunması halinde kişi vakit kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Zira göze kaçan sivri yapılı objeler, sıvı ya da gaz gibi maddeler, göz sağlığını son derece olumsuz etkileyebilir ve büyük bir tehlike oluşturabilir. Yüzeysel yabancı cisimler genellikle gözün yüzüne yapışırken, sivri yabancı cisimler korneayı delerek gözün içine ulaşabilir.
Çeşitli kaza ve yaralanmalar neticesinde görülen korneada yabancı cisimler, acil müdahale gerektirebilir. Kum gibi sert ya da aseton gibi yakıcı bir maddenin gözle temasında ilk olarak gözü bolca su ile uzun bir müddet yıkamak gerekir. Akabinde ise bir uzmana başvurularak detaylı bir göz muayenesi yapılması en doğru tercihtir.
Korneada yabancı cisimler, gözde kızarıklığa, sulanmaya, hatta batmadan kaynaklı acıya sebep olabilir. Akabinde görüşün kısıtlanması da muhtemeldir. Yaşam konforunu son derece olumsuz etkileyen bu durum bir an evvel giderilmezse, uzun vadede göz çevresinde hasara yol açabilir. Özellikle kimyasal yaralanmalar, geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verebilir. Eğer bir an evvel tedavi edilmezse, kişi görme kaybına uğrayabilir.
Korneadaki yabancı cisimlere karşı uygulanan tedavi yöntemleri, cismin yapısına ve etkisine göre değişiklik gösterir. Yüzeysel yabancı cisimler, göz yüzeyince kaldıkları için damla tedavisi uygulanabilirken, eğer gözde ölü deri varsa, bu bölümün çıkarılması gerekir. Bazı vakalarda göz bir süreliğine tamamen kapatılırken, bazılarında ise kontakt lens tedavisi tercih edebilir. Kişi sivri bir yabancı cisim ile karşı karşıyaysa, gözde yaralanma olup olmadığı kontrol edilerek müdahale edilir. Eğer kişinin gözünde ciddi bir yaralanma ya da yırtık varsa, retinaya cerrahi müdahale yapılabileceği gibi, daha olumsuz vakalarda kornea nakli uygulanabilir.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:16 pm