Göz içerisindeki sıvı basıncının göz sinirine zarar vermesine göz tansiyonu, diğer adıyla glokom denir. Her yaşta görülebilen göz tansiyonuna 40 yaşın üzerinde daha sık rastlanır. Tedavi edilmezse kişide kalıcı olarak görme kaybı yaratabilen hastalık genellikle belirti göstermez. Ancak bazı vakalarda, sabahları ortaya çıkan baş ağrıları, geceleri ışıkların çevresinde ışıklı halkalar görmek, bazı dönemlerde bulanık görüntü ve ekranda bir şey izlerken göz çevresinde ağrı olması gibi rahatsızlıklara yol açarak kendini belli eder.
Ailesinde geçmişte göz tansiyonu rahatsızlığı bulunanlarda görülme oranı yükselen hastalık, şeker ve hipotiroidizm (guatr) hastalarında da sık görülebilir. Ayrıca göz yaralanmaları, migren, miyopi ve uzun süreli kortizon tedavisi, hastalığın risk grubundaki diğer faktörlerdir.
Göz tansiyonu, yani glokom hastalığında erken tanı kritik önem taşır. Zira kalıcı görme kaybına yol açabilen bu rahatsızlık, görme duyusuna zarar verdikten sonra hasarın telafisi yoktur. Bu sebeple, özellikle de 40 yaşından sonra düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırmak, tanı ve teşhis için çok değerlidir.
Göz tansiyonu ölçümü, tonometre adlı bir alet ile yapılır. Göz içi basıncın ölçülmesini sağlayan bu yöntem, son derece kolay ve hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmediği bir işlemdir. Göz tansiyonunun ölçümü noktasında gerekli görüldüğü takdirde, kişide görme kaybı olup olmadığı RNFL, NFA ve HRT gibi testler ile kontrol edilir. Glokom rahatsızlığına karşı hemen her yaşta bireyin senede bir defa göz tansiyonunu ölçtürmesi, hastalığın önüne geçmek veya ilerlemesini durdurmak için gereklidir.
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:17 pm