Kornea Hastalıkları (Keratokunus) | Okmeydanı Tıp Merkezi
kornea-hastaliklari-tedavisi

Kornea Hastalıkları (Keratokunus)

Gözün şeffaf tabakası olan korneanın dışa doğru sivrileşmesiyle ortaya çıkan keratokunus, kişinin görme becerisini olumsuz bir biçimde etkileyen ve tedavi edilmezse zamanla ilerleyen bir rahatsızlıktır. Keratokunus hastalarında, miyopi oluştuğu gibi derecesi de sürekli yükselir. Ayrıca astigmat da keratokunus hastalarının karşılaştığı bir diğer problemdir. Söz konusu rahatsızlık genellikle kişinin ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar.

En sık rastlanan nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliği olan keratokunusta, gözün şeffaf tabakası zayıflayarak dışa doğru çukurlaşır. Ailede söz konusu rahatsızlığı geçiren bireyler varsa, genetik faktörler sebebiyle kişi risk grubundadır. Keratokunusa yol açan diğer sebepler arasında gözü aşırı ovalama, yanlış kontakt lens kullanımı, kronik göz iritasyonu ve güneşten gelen ultraviyole ışınlar gösterilir.

Eğer hastalık henüz başlangıç seviyesinde ise gözlük kullanmak ya da kontakt lens takmak, keratokunus kaynaklı görme bozukluğunu belli bir seviyeye kadar telafi eder. Ancak hastalık ilerledikçe korneanın şekli epeyce bozulur ve farklı tedavi yöntemlerine yönelmek kaçınılmaz olur.

Kornea içi halka ve kornea nakli gibi tedavi yöntemlerinin yanı sıra çapraz bağlama denilen, cross-linking tedavisi de keratokunus hastalarına uygulanan yöntemler arasındadır. Yaklaşık olarak 40 dakika süren bu yöntemde korneanın şeklinin düzeltilip ideal halinde sertleşmesi sağlanır. Ayrıca hastalığın farklı aşamaları için pek çok özel, tedavi edici lens tipi de mevcuttur. Vakaya göre doktorlar, söz konusu tedavi edici lens uygulamalarını tercih edebilirler. Eğer lens tedavileri istenen sonucu vermezse, kesin çözüm olarak kornea nakli gerçekleştirilebilir.

Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

En son düzenleme tarihi: Mayıs 29th, 2024 12:16 pm